CSS Dropdown Menu
     

Så Spanskt

 

San Juan - eller Midsommar i Torrevieja

Vi svenskar har alltid fått höra att man inte firar midsommar mer än i Sverige. Det må vara så med lövad majstång, nubbe och små grodorna. Men det betyder inte att resten av världen sitter stilla denna speciella natt, årets kortaste. Vi överrumplades av en del av Spaniens midsommarfirande i Torrevieja i år. Det kallas San Juan och festligheterna pågår en hel vecka. Vi missade tyvärr starten och kunde bara vara med om de två sista dagarna, den 23 och 24 juni.

På sena kvällen den 23’e, som är Spaniens midsommar, var det 10000-tals människor på stranden. Bland allt folket fanns det massor av eldar i alla olika storlekar från någon skokartong till hela berg av gamla lastpallar. Det var fest med hela familjer och ibland verkade det som hela släkter hade samlats. Man höll elden vid liv, grillade och drack vin. När elden var någorlunda låg skulle alla hoppa över lågorna för att få tur under kommande år. Alla hoppade, såväl barn som gamla. På ett ställe såg vi ett rituellt bad vid midnatt. Ett stort gäng vitklädda personer gick i bredd ut i havet.

Precis kl 24 startade ett fantastiskt fyrverkeri och det pågick oavbrutet i 20 minuter. Det hela ackompanjerades med olika musikstycken och det sista som spelades till finalen var  ett pampigt stycke med massor av crescendon samtidigt som himmelen fylldes av eld, blixtar och stjärnor. På något sätt exploderade raketer direkt på vattenytan, så det var inte enbart himmelen som var eldsprakande utan hela omgivningen – ut mot havet förståss.


Mycket pampigt, måste höras och ses fler gånger.


Den 24’e skulle det bli figurbränning i Torrevieja. Det fanns på tre platser och vi valde den vid gamla järnvägsstationen. Ett litet hus var byggt på den öppna platsen och några statyer stod runtomkring huset. Återigen var det fest med massor av folk, långbord med medhavd picknick, en scen med olika prisutdelningar och senare musik. Återigen familjefest med alla åldrar. Strax före midnatt stängdes gatan av med polisbilar och endast en brandbil släpptes igenom. Två av brandmännen placerade sig med dragna slangar på var sin sida om det lilla huset. Prick 24 tändes luntan.


En lång rad smällare hängande på en lina som slutade inne i huset. Och så tog det fyr. Huset brann så det sprakade och brandmännen sprutade vatten på alla flygande gnistor högt uppe i luften. Vattnet regnade såklart ned bland publiken som blev vild av förtjusning. Detta var vad alla väntat på.

    
Efterhand blev det mer och mer vatten och till slut sprutade brandmännen direkt på de jublande ungdomarna. Så småningom fortsatte brandmännen med eftersläckningen av huset och vattenfesten var över. Oj vad många trötta barn som skulle hem och läggas nu.

Väl mött om ett år igen.  Harriet & Percy


Här finns en video från den sista kvarlevande cremà i Torrevieja, hogueras de Calvario, år 2019:

https://www.youtube.com/watch?v=xqnUsOIRu1k&feature=youtu.be