CSS Dropdown Menu

Total omdaning av torget i La Mata
Den kommande sommaren kommer La Plaza de Encarnación Puchol de La Mata med sina nuvarande 3.175 kvadratmeter att ha omvandlats till ett 8.158 kvadratmeter stort torg med direkt förbindelse med playan. Arbetet sköts av företaget Inges Obras y Proyectos S.L. och byggtiden är bestämd till sex månader, kostnaden 600.000 euro.
Trafiken runt torget för både bilar och fotgängare kommer att läggas om och kyrkan skall bli mer lättillgänglig. Endast en liten servicevägstump skall leda dit, även kyrkans entré skall förbättras. Calle Mayor blir dubbelfilig utefter torget så att den nuvarande enkelriktade rundkörningen runt torget tas bort.
Den nya stenläggningen blir halkfri och polykrom och med grus i olika färger, framförallt vitt och blått, kring träd och planteringar. En gångväg med bänkar skall löpa runt torget och avgränsa det mot själva stranden. Inne på torget skall det bli två skilda zoner, en för lekplatser och en stor mittzon, kallad Ágora, där diverse evenemang skall kunna äga rum.
Hela torget skall bli en modern, välfungerande, bekväm, färgrik och från alla håll åtkomlig balkong direkt mot havet.
Storleksökningen innebär att något annat måste bort: huset där polisen är inrymd rivs – polisen får annan lokal – och den lilla sportanläggningen återupprättas istället på Plaza de Perfecta Rodríguez.

Polishuset - det vita långa huset alldeles vid strandkanten och med gaveln mot havet - revs på tre timmar den 21 februari. Många sörjde rivningen, även om de insåg att det behövde lämna plats för det nya. Så många minnen av La Matas historia var förknippade med byggnaden, uppförd 1960. Den har varit byskola, läkarstation, säte för Guardia Civil liksom för pensionärs- och jordbrukarföreningar, festkommittéer, hyst såväl Coro Nuevo Amanecer som lokalpolis och turistkontor m.m.


La Matas nya bibliotek

på Calle Alta nr 17 får en yta på 160 kvadratmeter för att kunna rymma drygt 5.000 böcker. Borgmästare försäkrade vid ett besök nyligen att det nya biblioteket skulle stå färdigt om två och en halv månad. Här kommer det att finnas en läsesal och en studio, en avdelning för datorer, kontroll och information, handikapptoaletter, dagstidningshyllor och en särskilt ljudisolerad lokal för läsning och studier.



La Mata har fått eget rådhus

Det nya ayuntamientot i La Mata är en byggnad i tre våningsplan, takvåning och källare vid torget Gaspar Perelló. Det är den första rådhusfilialen i Torrevieja och den stod klar i juni. Totalytan är 1825 kvm på en grund på 300 kvm. Här skall 26 tjänstemän arbeta i kontor, arkiv, sammanträdesrum, plenisal och reception för besökare. Även lokalpolisen har en reserv i huset. Arkitekten Antonio López vann 2005 idétävlingen för huset, som har stora glaspartier som väggar.

Fler sådana rådhusfilialer är att vänta: så snart det nya Påskmuséet, El Museo de la Semana Santa, vid Avenida de Habaneras står färdigt skall dess gamla hemvist bakom restaurangen Los Arcos byggas om att bli den andra till allmänhetens service i sitt distrikt. En tredje skall inrättas i Casas de Palangre vid Palangrekurvan.


Ny affär vid Calle Mayor
Med bästa läge invid det blivande supertorget har Maxcoop öppnat sin butik på Calle Mayor 4. Man har siestastängt kl.14-17.

coop.jpg


slaktaren.jpg


Den glade slaktaren




korvar.jpg


Här fattas inget bland korvar och skinkor


Foton: Irene Berg

lamatatorget.jpg


Mitt i fonden syns den gulrappade kyrkan, inklämd mellan två högre hus och med tornet delvis skymt av en trädkrona.


lamatatorget3.jpg



I förgrunden till det uppgrävda torget syns lite av den för La Mata-stranden typiska kilometerlånga trägångbron och en murstump mot idrottplatsen, granne med det rivna polishuset.


Foton: Irene Berg




Så här såg det ut under byggtiden.



nyaradhuset.jpg

Färdigt, och trots det inklämda läget har en liten park fått plats framför.


trepalmer.jpg



simonsbodega.jpg
 




Närmsta granne till rådhuset är Simons Bodega, där man kan köpa La Mata-vin av Simon, vinodlaren.


baksidan.jpg 




Baksidan av rådhuset är också granne med baksidan av bodegan, inte lika fint rustad i samklang med rådhuset som på framsidan.