CSS Dropdown Menu


Alinghi redo för America´s Cup i Valencia


Det fortsätter att löddra om den utdragna Americas cup-såpan. Efter många om och men blev det klart att nästa upplaga av den prestigefyllda havskappseglingen ska stå mellan titelhållande Alinghi och utmanaren Oracle i februari nästa år.
Oracle har gått till domstol för att få platsen ändrad. Det amerikanska syndikatet, med it-miljardären Larry Ellison i spetsen, vill flytta Americas cup 2010 från Ras al-Khaimah i Förenade arabemiraten till Valencia i Spanien, där den senaste tävlingen genomfördes 2007. Motivet är att säkerheten inte är bra i Persiska viken med närheten till Iran. Oracle har vänt sig till domstol i New York för att få platsen ändrad. Efter många diskussioner och förhandlingar så finns det nu förhoppningar om att America´s Cup kommer i februari 2010 till Valencia. Det blir den 33:e tävlingen i historien om den där så mycket omtalade pokalen. Försvarare av pokalen är Société Nautique Genève (SNG) med katamaranen Alinghi och utmanare är Golden Gate Yacht Club (GGYC).
I ett brev utsänt brev från den 10 november från justitierådet i New York bekräftas att matchen skall efter upprepade förhandlingar nu äntligen genomföras i Valencia. Förra gången valde den schweiziska båten Alinghi Valencia efter sin första vinst som sin hemmahamn.
Och här lyckades Alinghi i utklassningsstil försvara den så mycket omtalade trofén i den 32:a tävlingen. Det har nämligen alltid


varit regel att försvararen väljer tävlingsplatsen. Och eftersom Schweiz har bara insjöar och tävlingsbestämmelserna inte tillåter sådana vatten så blev Valencia förra gången ett ganska naturligt val för konsortiet.
Alinghi´s skeppare, Brad Butterworth, som deltog i diskussionerna i New York uttryckte sin besvikelse över att alla förhandlingar där man kompromissade, var redo för eftergifter, liksom kravet att säkra betalningen av Cupen för en februariduell mellan två toppmoderna multihulls som är riktiga jättekatamaraner.
Slutmålet är i alla fall att cupen blir av i februari och på vattnet och inte i domstolar som annars har varit en ganska vanlig plats i cupens historia för att lösa problem.
Staden Valencia har hoppats hela tiden på att tävlingen blir av, vilket också skulle innebära många nya efterlängtade turistinkomster. Den som missade förra America´s Cup i Valencia, har nu möjlighet att den här gången får uppleva ett fantastiskt skådespel, även om det finns bara två båtar som strider utanför hamnpiren.

Utskriftsvänligt format >>