CSS Dropdown Menu

Till hundraårsminnet av
Miguel Hernández

Miguel Hernández (30 oktober 1910-28 mars 1942)

har gett namn åt torget framför Torreviejas teater, likaså finns hans namn vid El Centro Cultural Virgen del Carmen, för där finns en filial av Miguel Hernández-universitetet, som i övrigt finns i Orihuela och Elche. Ett otal skolor runt Spanien bär också hans namn.

Denna person var poet, född och uppvuxen i Orihuela, som följaktligen tog vara på tillfället att fira hundraårsminnet av hans födelse i staden. Huset finns kvar liksom fikonträdet, där poeten skrev sina första verk, och grannar, som deltog vid en presentation av Miguel Hernández-året den 23 januari 2010.

Under rubriken Pasión por el poeta låg ett späckat kulturprogram med 500 punkter, planerat sedan 2007. Här kom en rad konserter, en filmfestival ”El Cine de Miguel”, en internationell kongress om Miguel Hernández, en serie program i spanska radion m.m.

Staden Orihuela var heller inte sen att ta tillfället i akt att presentera sig inför hela Spanien, ja även internationellt, som en kulturstad. Det blev föreställningar av dans, utställningar, teater, ett antal Miguel Hernández-vandringar i staden m.m. Man hade t o m lyckats få Orihuela att bli en mellanstation för cyklisternas stora internationella Spanien runt-tävling.

Den 13 januari 2010 var det 80 år sedan Miguel Hernández första dikter publicerades i tidningen El Pueblo, Folket, i Orihuela, och El Día, Dagen, i Alicante. En fransk poet, Claude Couffon, menar att Miguel Hernández är unik som kanske den enda poet som i så hög grad har hämtat näring till sin poesi från sina rötter i barndomen och moderjorden. Och denna moderjord är Orihuela!

Cervantesinstitutet hade en webbsida, helt ägnad Miguel Hernández-året 2010.