CSS Dropdown Menu

Torrevieja – kulturtävlingarnas stad
Det tog sin början med Habaneras-tävlingarna 1955 …
Romanpristävlingens prissumma är 360.000 euro!
Clara Janés heter 2009 års poesipristagare.

Gustavo Martín Garzo blev den nionde pristagaren

i Torreviejas stora romanpristävling

För nionde året utdelades det stora priset, det andra i storlek i Spanien, och i år tillföll det  spanjoren Gustavo Martín Garzo, född i Valladolid 1948. Han hade lämnat in sitt bidrag under pseudonymen Jacobo Mora och även bidraget hade en förtäckt titeln El vestido de plumas istället för det verkliga namnet Tan cerca del aire. Det visade sig att vinnaren alls inte var någon dununge i genren: han har redan förut vunnit en rad litterära priser som Premio Nacional de Narrativa 1994, Premio Miguel Delibes 1995, Premio Nadal 1999, Premio Nacional de literatura infantil y juvenil 2004 och kan nu foga IX Premio de Novela “Ciudad de Torrevieja” 2010 till listan.

En rad av hans titlar finns att låna på svenska bibliotek men inget verkar finnas översatt utan det är originalspråket spanska som gäller.


Torreviejas romanpris för tionde gången - och sista?
Jordi Sierra i Fabra
 heter årets pristagare i Torrevieja stads stora romanpris. Han är född i Barcelona 1947 och började sitt skrivande vid åtta års ålder. Redan som tolvåring hade han skrivit en bok på 500 sidor. Hittills har han hunnit författa 400 böcker! 

Hans register är rikt och varierat i teman och genrer: han har verkat som musikskribent om pop och rock och har en lång rad barn- och ungdomsböcker på verklistan. Romanerna är hittills femtio och finns översatta till många språk. Han har skrivit både på kastiljanska och katalanska. Flera böcker finns i svenska bibliotek på spanska men inga tycks vara översatta.
Barn- och ungdomslitteratur ligger honom varmt om hjärtat och han har grundat en stiftelse med syfte att lära unga läsa och skriva. Dess första säte finns i Medellin i Colombia, det andra i Barcelona. Som stimulans för unga författare så som han själv en gång var, delar stiftelsen ut ett årligt författarpris till unga skribenter under 18 år.

Äran men inte guldet
Årets prissumma på 350.000 euro delas ut först när Torreviejas ekonomi tillåter. När så sker kommer Jordi Sierra i Fabra att donera 100.000 av dem till Torreviejas bokklubb Ambigüs junioravdelning, resten till stiftelsen i Barcelona.
Sept 2011
Läs mer