CSS Dropdown Menu

Varför fly Torrevieja i juletid?

Den frågan ställer jag mig varje år då lemmeltåget av skandinaver drar norrut - och stannar där ett par månader – kanske mer! I blåst och kyla, i snö och slask – när man kunde ha det betydligt drägligare här nere i Spanien. OK då – man vill ju träffa barnbarnen och fira en gammaldags jul. Man vill kanske även stilla sitt onda samvete för att man under resten av året täcks ha det så förbaskat skönt i sitt utvalda pensionärsparadis.
Men – vare därmed hur som helst – vi är några som inte åker någonstans – vi stannar troget kvar – barnbarn och allt julfirande till trots! Eller är det måhända just dagens kommersiella julhysteri som avhåller mig från att åka ”hem”?
Men vad gör man då exempelvis i Torrevieja om man inte lockats åka norrut? Förslagsvis loggar man in sig på den färska kulturella informationssajten ”Aktiv i Torrevieja” och där kollar vad som händer och sker i sta’n. Konsertutbudet lockar mig mest. Vad hittar vi där? Jo, konsertevenemang av varierande slag nästan varje dag under december månad.


Torrevieja håller i rask takt på att utvecklas till något alldeles speciellt inom den kulturella sfären.

Förutom ”Teatro Municipal”, konsertsalarna ”Palacio de la Musica” och ”Virgen del Carmen” byggs som bäst ett splitternytt konservatorium uppe på fältet strax söder om sjukhuset San Jaime (läs närmare om projektet här på webbplatsen). Även traditionsrika Casino har bjudit på högklassig underhållning. Men inte nog med att konsertutbudet är omfattande. En stor del av arrangemangen är därutöver helt gratis! Vi har bara att tacka och ta emot.
Låt mig bara nämna två av julkonserterna i Teatro Municipal. Den 26 charmade stadens topporkester Unión Musical Torrevejense publiken med sitt proffsiga spel. Orkestern bevisade vid en stor tävling nyligen ett kunnande som berättigar till en plats i världstoppen. Den unga saxofonsolisten Adrian Vallejos López demonstrerade därutöver i verket ”Fantasía para Saxofón” upp en sådan briljans att applåderna aldrig ville ta slut.
Dagen efter fängslade ungdomsorkestern OJPA (Orquesta de Jóvenes de la Provinsia de Alicante) publiken med två av mina favoriter – violinkonserten Op.64 av Felix Mendelssohn (solist Andrei Frolov) och Antonin Dvoraks nionde symfoni ”Från nya världen”. Fullödigt och proffsigt! Tack!
Christian Schönberg

Nedan Unión Musical TorrevejenseOrkester