CSS Dropdown Menu

Julfirandet i Spanien
är ganska olikt det i Norden. Visst finns det julgran och tomtar och skinkor men de ser annorlunda ut: julgranen kan vara en kon utan barr men med mycket glitter, tomtar klänger mest på fasader och skinkorna är rökta och saltade och hänger i långa rader i taken på restauranger och i köttaffärer.
Istället finns det processioner och parader av praktfulla slag, paella-tävlingar, jättestora julkrubbor på varje stads torg och julsånger, olika våra.

Läs om julen i Torrevieja här

och om jultraditionen La Charamita


Påskfirandet 2016
föregås av fastan, som tar sin början med askonsdag 10 mars. Som inledning sker karnevalen - år 2016 under veckan lördag 7 - söndag 13 februari.
Semana Santa, den heliga veckan för det spanska påskfirandet, där varje dag har sin procession, börjar med Palmsöndagen den 20 mars. Då bryts fastan! Läs mer om den spanska påsken här

Midsommar - firas den i Spanien? 
Jodå, läs en skildring av San Juan - Midsommar i Torrevieja härSå spanskt!

Under den rubriken kommer några artiklar att samlas om spanska företeelser, sedda med (förundrade) nordiska ögon. De nedan refererade är från sommaren 2011 men traditionerna upprepar sig rätt lika år från år men annonseras då förstås på olika datum vid ungefär samma tid.

Först ut är en förklaring om vad romería är för något - en sådan annonseras i kulturprogrammet i början på juni.

Den kallas Romería Sagrado Corazón efter den nya vita kyrkan vid Plaza Oriente, varifrån den också utgår. Helgonprocessionen går en runda på stadens centrala gator: calle Zoa-Ulpiano-Almudena till pensionärshemmet på La Loma, därifrån via calle Marcelina, Avenida Baleares och calle Alborán till Karmelitersystrarna, där helgonbilden stannar i två veckor.

Nästa tillfälle med samma utgångspunkt blir en söndag i början på juli kl.21, då ännu en procession avslutar en vecka av fiestas i den omgivande stadsdelen La Punta. Musiksällskapet "Ciudad de Torrevieja" Los Salerosos spelar och på strandpromenaden senare under kvällen avfyras ett riktigt spanskt fyrverkeri.

För några år sedan gick en annan romería, Romería de la Virgen del Rocío, via La Inmaculada, domkyrkan vid Plaza Constitución, Stora torget, för övernattning till en pinjedunge i norra delen av staden, där nu byggnationer för fredagsmarknadens flyttning och olika sportinstallationer pågår. Senare års Romería de la Virgen del Rocío en lördag i början på juli går därför med sitt helgon till en pinjedunge söder om staden, väl lämpad för ändamålet: Lo Ferrís strax söder om Mar Azul. På söndagseftermiddagen återvänder processionen med jungfrun till Stora kyrkan. Sedan 2014 styr man kosan till Lo Albentosa intill Cementerio i La Matas naturpark.

Läs reportaget här!


Den spanska mantiljan
har sin historia och sina traditioner än idag, år 2014!

damer.jpg mantiljaspets.jpg

Läs mer här


Spanska rum
är en annan samlingsrubrik, där några sådana offentliga rum beskrivs: Torget, själva hjärtat i varje spansk by, och Playan, varje kuststads främsta fritidscenter.

Nedan en filmad julidag på Playa del Cura i Torrevieja:
http://www.youtube.com/watch?v=THapfKTqzEk


Fritidsparkerna med sina välinrättade stora grillar och mängder av bänkar och bord inbjuder till ett spansk favoritnöje - barbacoa.

Ännu ett rum blev uppenbart under våren 2013 - det spanska hjärterummet.
Tillägg december 2013: Torreviejas husmorsförening Amas de Casa har  med sin teatergrupp gett en mycket uppskattad teaterföreställning,  “Las que tienen que alternar”, vars intäkter man skänkt till Pedro för hans vidare behandlingar. Hela 2135€ kunde man överräcka vid årets julfest! Pedro blir inte glömd!

Rummet för de spanska pensionärerna - La Tercera Edad

Det spanska gaturummet används för traditionella processioner och parader, idrottstävlingar och folkfester men också för hastigt påkomna aktuella manifestationer och demonstrationer - det hör till den spanska livsluften. ”A la calle” är ett spanskt fältrop, som innebär omedelbar utryckning av sympatisörer till förmån för eller protest mot något. De kan kallas ”gatans parlament”, de kan vara aggressiva, ackompanjerade av understrykande smällare, eller vara godmodiga med humor, rytmiska ramsor, sång.
Så har ihärdiga pensionärer veckovis demonstrerat för värdiga pensioner på Stora torget i Torrevieja för att sedan gå med sina banderoller ner till strandpromenaden för att väcka opinion för sin sak, vilken förr eller senare angår alla.
Hablamos español har blivit samlingsnamnet för en rad föräldraföreningar i Vega Baja men även i Alicante m.fl. spansktalande orter som vill försvara rätten för barnen att undervisas på sitt modersmål i skolan, i detta fall spanska. Inte minst vill man få avlägga studentexamen på spanska här.

Karta över spanska språk/dialekter