CSS Dropdown Menu
 

Välkommen till Evas vin och matråd.

Gott och enkelt ska det vara. Vinerna är hämtade ur svenska Systembolagets samlingar så de går lätt att hitta där. Mer intressant blir det genom att leta fram ett spanskt vin med liknande egenskaper. Ett uppdrag i sig själv.
Men maten då? Recepten är skrivna med tanke på svenska affärer men det finns ju sådana i Torrevieja också.

Lycka till.


Gott till grillat (4)

Smarrig lasagne till grillad ytterfilé

Svamplasagne med pesto – egentligen en hösträtt eftersom ursprungsreceptet säger kantareller, men vi Avaloner är väl för tusan flexibla och kan ta champinjoner i stället!

Grillat

Börja med att göra en god svampsås: finhacka två gula lökar och två vitlöksklyftor, stek i ett par matskedar smör. Svag värme, löken ska bli genomskinlig, inte brynas! Tillsätt 700 g skogschampinjoner (”bruna champinjoner” – smakar mer än vita!), tunt skivade. Stek i ca 10 minuter på medelgod värme. Krydda med salt och peppar, blanda ner två deciliter vispgrädde, låt puttra några minuter till och rör sist ner en deciliter färskriven parmesan och en deciliter hackad persilja.

Förutom denna goda svampsås behöver du färska lasagneplattor, Keldas ostsås på tetra och en burk pesto.

I en ugnsfast form bottnar du med ett tunt lager ostsås, därefter lasagneplattor, sedan svampsås och ovanpå den ringlar du ostsås ur tetran. Ännu ett lager lasagneplattor, svampsås och ostsås. Avsluta med lasagneplattor, bred på ett rejält lager pesto. Ringla lite ostsås ovanpå, avsluta med lite riven parmesan och strö gärna över lite pinjenötter.
Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen, 200 grader.

Gott på grillen: En underskattad styckningsdetalj är grisytterfilé – mycket billigare än fläskfilé, mer smak, och – rätt hanterad – mör och god! I synnerhet om man köper den färdigmörade, vakumförpackade varianten. Pensla med god grillolja någon timme innan grillning, och se till att grillmästaren nöjer sig med medelhög värme…

 

I glaset: Från ett av Australiens lite svalare distrikt (Margaret River, ett par mil söder om Perth i Western Australia) kommer Nr 94973, Next of Kin Cabernet Sauvignon för 97 kronor. Rejält fylligt vin med mycket smak, solmogna blå plommon och svarta vinbär, choklad, tobak och aningen vanilj. Lagrat i lite mer än ett år på delvis nya franska ekfat. Fixar både svamp, pesto och grillad gris med bravur!

 

Smaklig helg!

 

Eva

P.S. För er som tröttnat på grilldoften – nästa gång bjuds det fisk!!

 

 

 

Grillat