CSS Dropdown Menu

Ett lätt skalv på 1,7 inträffade 01.31 på måndagnatten på 7 km djup den 10 maj 2021 med epicentrum i södra centrala delen av staden

skalv1,7.jpg

maj 2021


Årets första jordbävning i Torrevieja

Söndag 17 januari kl.16.30 2021 märktes en jordbävning med magnituden 2.3 med sitt epicentrum i havet ca 14 km utanför Cabo Cervera på djupet 13 km.

jordskalv 2021.jpg .

januari 2021

Nytt jordskalv kl.23.08 den 27 december

terremoto dec.jpg

Epicentret låg 4 kilometer ut i havet utanför Cabo Cervera på
ett djup av 23 km. Styrkan var 2,3 på Richterskalan och skalvet
kändes som en lätt darrning utefter hela östra delen av Vega Baja
och Guardamar.
Det har varit en serie lätta jordbävningar under hösten i våra
trakter, vilka därför katalogiserats som f.n. en av de internationellt
mest seismiskt aktiva.
december 2020


Måndag 9 november ännu ett lätt skalv kl.21.36

skalv9nov20.jpg

Det nya skalvet mätte 1,6 och epicentrum låg 9 km djupt
på gränsen mellan La Mata och Guardamar.
november 2020

Söndag 1 november kl. 20.55 kom ett lätt jordskalv

terremoto1nov20.jpg

Magnituden var 2.6 och epicentrum låg på 6 km djup ute i havet utanför Cabo Cervera, ungefär som föregående skalv i september,
se nedan.
november 2020


Onsdag 2 september kl.23.33 kändes vida omkring en jordbävning på 3,7 med epicentrum 56 km ut i havet utanför Torrevieja. En vanlig företeelse i vår zon, som inte gett några skador.

jordskalv2sept20.jpg

september 2020


Jordskalv 3,1 i San Miguel

På lördagsmorgonen 27 juni kl.5.51 kändes två jordstötar kort efter varandra i många byar i Vega Baja, Elche och Murcia.

skalv27juni20.jpg

I Torrevieja, Orihuela Costa och Almoradí uppfattades intensiteten som IV i EMS-skalan för intensitet.
Epicentret låg på 8 km djup i La Marquesa nära Los Montesinos.
juni2020
Måndag 5 maj kl.6.37
kändes ett kort skalv på 1,8 med epicentrum mellan San Miguel
och Cabo Roig:

skalv.jpg

maj 2020


Lördag 18 april kl.17.48

kändes en jordstöt i centrala Torrevieja och även tydligt i Vega Baja ända till Murcia: epicentrum 4 km i havet utanför Cabo Cervera, djup 7 km, styrka 2,5 på Richterskalan, intensitet III.
Bara två dagar tidigare märktes ett jordskalv i Ciudad Quesada, 11 km djup, styrka 1,8, intensitet II.

jordskalv18april.jpg

april 2020

Söndagen 24 mars kl.17.16
inträffade en ovanligt kraftig jordbävning mot vad vi är vana vid i Torrevieja: magnitud 4.0. Epicentrum låg som så ofta ute i havet mitt emellan Guardamar och Torrevieja.

jordskalv 24 mars19.jpg

mars 2019

Ännu ett skalv på ungefär samma ställe:


skalv28mars.jpg

Det mätte 3.1, djup 4 km, kl.20.36.
mars 2019Beredskap inför ett jordskalv
finns fylligt beskrivet längre ned på sidan. En första snabb överblick för innan, under och efter ett skalv finns här: http://www.eltiempoentorrevieja.es/index.php/antes-de-un-terremoto
Det är hämtat från Torreviejas vädertjänst Proyecto Mastral.


En jordstöt märktes 11 maj 2018 i Torrevieja
Styrkan var 3.3 och att epicentrum låg nära stämde: på andra sidan AP7 inte långt från restaurangen El Rancho Blanco, där ingen annan bebyggelse finns.

intensidad.jpg

På kartan ovan ses anhopningen av små skalv i Torreviejaområdet med intensiteten angiven enligt färgskalan.
Enligt geologer vid Alicanteuniversitetet är sannolikheten för ett sådant skalv, som ödelade Vegabaja år 1829 liten de närmaste 1000 åren.

maj 2018

För att se senaste jordskalv gå in på
www.ign.es/web/resources/sismologia/tproximos/prox.html

Ett jordskalv på 2,3 Richter, vilket kändes kraftig i Torrevieja, inträffade kl.21.48 på tisdagskvällen 7 november  2017 i Torrevieja. Skalvets epicentrum låg 11 km djupt i området söder om saltlagunen La laguna rosa. Det föregicks av en lätt skakning med muller kl.20.02.
Det märktes även i stora delar av Vega Baja: i  Benijófar, San Miguel de Salinas, Pilar de la Horadada, Algorfa, Benejúzar, Guardamar del Segura och Jacarilla.Juldagens skalv 2016

kom kl.11.41 och var på 2,4 enligt Richterskalan. Det följdes av ännu ett kl.00.56 på annandagsmorgonen på 2,2, på 7 km djup. Båda skalven kändes tydligt i hela Vega Baja som kraftiga vibrationer och ett karakterisktiskt utdraget muller. Men en så lätt jordstöt rubbar inte ens tavlorna!

juldagens skalv 16.jpg

Det första skalvets epicentrum låg väster om Montesinos på 38.0255, -0.7733 och det andra nordväst om Torrevieja på 37.9986, -0.6979.

december 2016
Litet skalv 11 februari kl.9.17

skalv15.2.jpg
Enligt Servicio de Información Sísmica var det på 2.1 och hade sitt epicentrum i havet ca 1 mil utanför Cabo de Palos söder om La Manga och på 6000 m djup. Det hördes och kändes tydligt i Torrevieja även om det bara varade i 3 sekunder.
feb 2015

Större skalv än vanligt 11 januari 2015 kl.7.12Som syns på kartan låg epicentrum strax nordväst om La Mata-sjön.
Styrkan var 3,2 på Richterskalan och den skedde på 5 km djup.
Den var tydligt märkbar över hela Torrevieja och säkert en stor del av Vega baja,

jan 2015Litet jordskalv
En lätt men fullt märkbar jordbävning inträffade kl.14.27 fredag 21 november 2014. Magnituden var endast 1,9 på Richterskalan och epicentrum låg sex km ute till havs på 5000 meters djup.
Den varade i 3 sekunder och märktes även i Orihuela Costa och Pilar de la Horadada.

skalvkarta.jpg

Vi som bor här under längre tid har lärt oss skilja på åskdunder och jordskalvsmuller – det senare är karakteristiskt genom att det är utdraget på ett särskilt sätt till skillnad från åskknallar med efterföljande ojämnt dunder.
november 2014Nya små jordbävningar

Tidigt på torsdagsmorgonen 13 juni kände man av en jordbävning kl.5.18. Dess epicentrum låg nära grannorten Rojales på 4 km djup och mättes till 2,7 på Richterskalan. Genom att den låg så ytligt märktes den kraftigt i hela Torrevieja.

jordskalv1.jpg

Samma eftermiddag kl.15.25 kom ännu ett jordskalv, denna gång 3,2 på Richterskalan och på 9 km djup, med epicentrum söder om Guardamar, således helt nära Torrevieja, vilket utlöste oro hos en del av befolkningen.

jordskalv2.jpg
juni 2013


Den senaste jordbävningen
2012
i Torrevieja skedde natten till fredag 27 juli. Den var på knappt 2 grader på Richterskalan men epicentrum låg ytligt vid stadens södra gräns och blev därför desto mer kännbart.

jordskalv 27juli.gif

På nedanstående adress kan man se var på jorden det senaste skalvet på över 2.0 inträffat:
http://www.ign.es/web/resources/sismologia/tproximos/prox.html
juli 2012Var beredd inför ett jordskalv!

Vi som är lite till åren minns broschyren ”Om kriget kommer”.  Den delades ut till alla svenska hushåll och fanns i början av telefonkatalogerna. Vi har lärt oss Första hjälpen och tränat konstgjord andning enligt allt bättre metoder. Vi är snabba att pröva och ta till oss diverse förebyggande hälsoråd, så varför inte göra detsamma inför den faktiska risken av ett jordskalv?

Amapola Prado är en intiativkraftig mexikanska här i Torrevieja, som överlevt den svåra jordbävningen i sitt hemland 1985. Den mättes till 8,1 på Richterskalan och efterlämnade tiotusen dödsoffer. När ett nytt skalv på 7,9 inträffade där den 20 mars i år, och med förödelsen i Lorca för ett år sedan i minne, kom hon med praktiska och erfarenhetsgrundade råd till oss alla.

På en viss plats i hemmet, inte nära fönster men nära ytterdörren, bör man ha till reds en flaska vatten, en ficklampa med fungerande batterier, skor, en filt, ID-kort, batteriradio och mobiltelefon.

Vatten och ficklampa för att det första som slutar fungera är vanligen ström- och vattenledningar. (Man bör själv om möjligt hinna släcka ljuset och stänga av gasen också.)
Skor för att barfota kan man inte snabbt ta sig undan från hus, omgivna av krossat glas.
En filt för man får räkna med att stanna utomhus länge.
ID-kort för att underlätta återförening med anhöriga.
Batteriradio och mobiltelefon för att nå instruktioner och kunna få kontakt med hjälp och anhöriga.

Öva utrymning
I Mexico och Japan genomför man jordbävningsövningar i skolorna precis som vi i Norden har brandövningar i våra skolor. Därigenom har alla fått även den psykologiska förberedelsen utöver den praktiska.
Om man bor på tredje eller fjärde våningen i ett hus kan man prova ut att det tar kanske minst 50 sekunder att ta sig ut till gatan. Men pågår ett skalv kommer även övriga boende att trängas i trappuppgången. Risken är stor att det uppstår kaos, vilket kan skada fler än själva skalvet om man inte är beredd på det och har övat utrymning.
Amapola Prado föreslår sådana kollektiva utrymningsövningar två gånger om året för alla: i urbanisationerna, skolorna, sjukhusen, biograferna etc. I familjen  kan man göra det på eget initiativ när det passar - lite som en lek – där barnen får träna att utrymma det egna hemmet.
Väl utomhus och ett stycke ifrån byggnader får man se upp med stolpar som kan falla.
Till sist manar oss Amapola Prado, som själv genomlevt en så svår jordbävning, att göra en egen plan inför ett ev. jordskalv. Ingen allmänt hållen broschyr är till hjälp om det värsta inträffar. Då är man alltid ensam.Jordens oro i Haiti och Chile skrämmer
.
Ministern Serafín Castellano i valenciaregeringen anser att 58 kommuner i Alicanteprovinsen ligger i en zon med viss risk för medelstarka jordbävningar. Under de senaste åren har det inträffat flera mindre men allmänt märkbara jordskalv, exempelvis nära San Miguel, i Guardamar och i Murciatrakten. Torreviejas ödeläggelse så när som på sex hus år 1829 visar på att vi bor i ett seismiskt område, där Afrikas kontinentalplatta trycker på mot Europas.


Två jordbävningar skakade Lorca den 11 maj 2011
Skakningarna orsakade dessutom många materialskador i den murcianska orten. Regeringen inkallar den militära katastrofhjälpen.


Minst sju personer har dött denna kväll i Lorca i Murciaregionen och tiotals har skadats som följd av en jordbävning med magnituden 5,1, vilken föregicks av ett skalv på 4,5 enligt bekräftelse från regeringsdelegationen. En av de omkomna är minderårig. Epicentret har lokaliserat till bergskedjan Tercia i Murciaregionen. Skalvet har uppstått ca 5-10 km nordväxt om stadskärnan, nära motorvägen till Murcia, och styrkan har känts i olika orter i regionen som huvudstaden Murcia, Mazarrón, Cartagena och Águilas, därtill har den märkts i andra provinser som Almería, Albacete och Madrid. Det har uppstått sprickor i vägar och viadukter, varför yttersta försiktighet rekommenderas för att undvika ytterligare offer. A-7-tunneln på vägen till Andalucía är fylld av fordon. Trafikverket har bett förarna att inte ge sig in i zonen. Tiotals inlagda och sjuka på sjukhuset Rafael Méndez i Lorca har skadats och har förflyttats till sjukhusen i Murcia, Cartagena och Cieza.

Många grannar stannar kvar på gatan p g a skräcken för nya skalv. Jag kände ett mycket kraftigt skalv med starkt ljud och jag blev mycket rädd, säger Juani Avellaneda. I huset har porslinet krossats och taket delvis rasat. Större otur drabbade Juana Ruiz, vars hus helt har knäckts. Hela mitt hus är uppfläkt och möblerna är krossade, berättar denna skräckslagna kvinna, som var inne i bostaden när skalvet kom. Vi är hårt drabbade, tillägger brorsonen bedrövad och lägger på luren till telefonen.

En grannfru på avenida Juan Carlos I rapporterade att det fanns sprickor i byggnaden och att ”alla var nere på gatan och mobiltelefonerna funkar inte”. En del av taket i kyrkan Virgen de las Huertas har störtat in liksom det finns skador i Lorcas historiska borg och stycken av taket fallit ner i Palacio de San Julián.

I ett av stadens hem för gamla i Alameda-området har taket kollapsat så att invånarna måste evakueras. Stadens borgmästare, Francisco Jódar, meddelade att byggstenar och takdelar i stadskärnan fallit ner, varför ayuntamientot tagit fram den kommunala räddningsplanen medan Murcias regering satt igång nivå 2 för räddningsinsatser vid risk för jordskalv. Allt räddningsmanskap inkallades.

Murcia ingår i zonen med högst seismisk aktivitet i Spanien. Chefen för det nationella seismiska nätet på det geografiska riksinstitutet, Emilio Carreño, berättar att här finns stråk av störningar i riktning öst-väst och nordost-sydväst. Klockan 17.05 kom ett skalv med magnituden 4,5 nordost om Lorca och klockan 18.47 ett andra på 5,1. Carreño förklarar att skadorna har uppstått för att skalven låg mycket nära ytan, även om potentialen för en jordbävning på upp till 6,5 finns i denna zon. Carreño meddelade att skalvet hade känts i Madridområdet liksom i Plaza de Castilla och Pueblo de Vallecas, vilka ligger på gipsgrund, en marktyp som förstärker skakningarna.

År 2005 skakades två murcianska orter av en jordbävning på 4,6 med sitt epicentrum i de högre belägna områden vid Lorca och Bullas men utan att några personskador uppstod, däremot ett stort antal i bostäderna. Denna jordbävning kändes också i andra provinser som Almería, Granada, Jaén, Albacete, Ciudad Real, Alicante och Valencia. Det geografiska riksinstitutet graderade den som lätt och nämnde ett efterskalv tio minuter senare på 3,4, som märktes i murciaregionen. Så var inte fallet med de efterföljande 31 småskalven, som registrerades därefter.

lorca copy.jpg

flygbild från Lorca

jan 2012Los Miserables
Av Juan Ramón Barat, Lorca-bo, författare.


De kommer i reflexvästar och hjälmar och bär på en kasse med sprayfärger.
De går i grupper om fyra eller fem.


Folket i Lorca ser dem gå från gata till gata, dra i bråte, trampa i byggdelar och sätta upp avspärrningsband och staket, som förbjuder tillträde.
Lorca, sönderslitet av flera jordskalv, ser ut som en bombad stad och dessa män i västar går och katalogiserar katastrofens olika grader. Som om de sammanställde en sammanfattande rapport om antalet oskadda, sårade, döda och saknade i ett grymt krig. De märker med färger – grönt, gult och rött.

Militärerna från katastrofhjälpen är som änglar nedstigna från himlen, fast de har inga vingar och är klädda i svart. De har sin uppgift in på bara skinnet, riskerar sina liv då de går in i hus, som kan störta samman i nästa ögonblick. När de möter det oundvikliga helvetet, sätter de ett dödsmärke med sina färger: de målar en svart cirkel, som betyder som färgen antyder: ett svart hål – total katastrof och omedelbar död.

Männen i reflexvästarna och de från militären betar av staden med sina kassar med färgburkar och sprayar ett kors eller en cirkel på fasaderna eller invid porten på byggnader och småhus. Folk flockas omkring dem, går efter dem, följer med blicken deras rörelser, talar med dem med tungt hjärta, på helspänn, ögonen tårade, ty färgen på korset eller cirkeln beror på graden av förstörelse:
Man kan gå in i sitt hem utan problem, även om där finns skador – grönt!
Man avråds att gå in eller kan göra det med största försiktighet men bör snabbt ta sig ut igen – gult!
Man kan inte gå in för att byggnaden är allvarligt skadad, risk finns att den rasar samman – rött!
Tillträde förbjudet – denna byggnad skall snarast rivas – svart!

Det märkliga är att så många av husen, märkta med rött eller svart, är nybyggda. Drömhus. Vi talar om för ett, två, tre, fyra eller fem år sedan. I några har man inte ens flyttat in ännu. Jordbävningen på 5,1 på Richterskalan i Lorca kl.18.50 onsdagen den 11 maj har avslöjat misären inte bara hos byggnaderna utan också hos arkitekter, ingenjörer, konstruktörer och byggherrar, murare, mäklare, entreprenörer, försäljare och andra befattningshavare i byggmaterialbranschen, som har ”serverat katt som hare”.

Jag vet inte om läsaren kommer att tro mig:
I stället för att armera med 1000 kg järn har man använt 500 kg. I stället för att gjuta med betong eller armerad cement har man valt grus och sand. Och så vidare. Men man har inte nöjt sig med detta bedrägeri: man har sålt bostäderna för trettiofalt högre pris än vad det kostat att bygga dem. En våning kan kosta byggherren ca 50-70.000 euro för att sedan säljas för 240.000 – 270.000 euro. Dvs under de feta åren, innan den nuvarande krisen. Läsaren får dra sina slutsatser. Dessa misshagliga personer har ägnat sig åt att fylla sin egen plånbok genom att sko sig på och blåsa upp marknaden, med bankers och korrupta personers goda minne, så att vi fått en spekulationsbubbla med åtföljande ekonomiska och moraliska bankrutt, som vi nu sitter djupt nere i.

Men det är inte bara detta. Som sagt, jordbävningen har avslöjat bristerna hos byggnader av usel konstruktion. Förvisso vet inte läsaren att ett hus skall klara ett skalv på 7 grader på Richterskalan. Och dessa har inte ens stått emot 5,1.

Vilka är då dessa konstruktörer, försäljare, ingenjörer och arkitekter? Lorca är inte så stort. Man kan räkna dem på båda händernas fingrar. Alla vet vilka de är. Faktum är att några haft fräckheten att sätta en skylt med sitt namn invid porten på huset där nu männen i reflexvästarna och de från katastrofhjälpen har ritat en röd eller svart cirkel.

Jag är övertygad om att ifall Victor Hugo, en av tidernas störste författare, stege ur sin grav är det ingen tvekan om att han skulle använda detta material för att skriva den andra delen av sitt berömda verk Les Misérables. Jag hoppas att detta inte skall rinna ut i sanden som det brukar här i landet. Kanske det inte skulle vara någon dålig idé om de drabbade, dessa män och kvinnor som fått se sina pappershus brytas sönder och samman, gick till domstol och ställde krav som är relevanta för civil- och straffrättsligt ansvar. Någonstans måste det finnas en domare villig att skipa rättvisa – tyvärr är det inte överflödigt att säga så. Dessa uslingar bör dömas och det inte bara för vad som skett utan också för vad som hade kunnat hända. För om skalvet hade varit lite kraftigare utan att fördenskull ha nått grad sju, skulle Lorca idag har varit en sorglig ruinstad. Det skulle ha varit en ofantlig kyrkogård i ruiner.

www.juanramonbarat.com
2011