CSS Dropdown Menu

Hur du kan fördärva kapet för den som stulit din mobil:
När någon har stulit din mobil vet du att det är näst intill omöjligt att få tillbaka den. Tjuvarna säljer den omedelbart. Upplevelsen är mycket obehaglig men operatören ersätter snabbt chipet därför att denne har inget intresse av vem
som blivit bestulen eller inte utan bara av förbrukningen.

Men det finns något mycket intressant som du borde få veta och det är ett sätt att strula till det för tjuven om du någon gång skulle få mobilen stulen.

Alla GSM-mobiler, dvs alla som har chip, har ett unikt registreringsnummer
som ingen annan telefon i hela världen har, nämligen IMEI-numret. Operatörerna – movistar, vodafone etc – har normalt inte registrerat detta nummer. Endast ägarna av mobilerna har tillgång till det.
För att få tag i det gör så här: markera *#06# - alltså stjärna-fyrkant-0-6-fyrkant. Det är allt, tryck inte på någon knapp. Nu framträder IMEI-koden
på displayen. Skriv upp den och förvara den på ett säkert ställe.

Förlorar du telefonen genom stöld är det bara att ringa operatören och lämna koden. Mobilen blockeras totalt och även om tjuven byter SIM-kort eller chip kan telefonen inte sättas igång.

Visserligen får du inte tillbaka din telefon men kan vara säker på att den som tagit den aldrig kommer att kunna använda den.
Om alla gjorde som ovan skulle stölderna minska betydligt och framförallt bli meningslösa för att småningom upphöra.


Tips för nödsituationer

ICE (In Case of Emergency) är en kampanj som går ut på att man i mobiltelefonens nummerregister skall lägga in information om personer, som
kan kontaktas om man skulle råka ut för en allvarlig sjukdom eller olycka.
Man anger i registret var och en av dessa personer med förkortningen ICE, följd av namn och telefonnummer. I Spanien används Aa för samma sak och med fördelen att det kommer först i telefonboken!
Vid svåra olyckor och andra händelser, där man inte själv förmår ge upplysningar, kan polis och sjukvårdare då använda ens mobiltelefon för identifikation och snabbt se vilka nummer som skall ringas för att få kontakt med anhöriga. På så sätt går det också snabbare att få kännedom om medicinering eller andra viktiga fakta.

Skriv in Aa och ICE i din telefon NU!


Vilken Internetleverantör är bäst?                        
Att välja leverantör av Internet kan liknas med att tränga genom en tät djungel. Kvalitén och priserna varierar väldigt mycket. Ständigt nya erbjudanden.

Börja med att ställa Dig frågan: Vad skall jag använda Internet till och hur många timmar/månad?

Alternativa anslutningar till Internet:

  1. Telefonmodem över fast telefonledning. (Endast 48 kb/s = ej bredband)
  2. ADSL över fast telefonledning. (Movistar f.d. Telefonica)
  3. Mobilt bredband (USB-stick som ringer upp och ansluter) t.ex MasMovil
  4. Trådlös länk med antenn på taket. (t.ex BroadbandCostaBlanca, Teletec…)

Alt.1 Kräver ett telefonabonnemang (är billigast men med låg hastighet, lämpar sig endast för att sända/ta emot e-post utan foto. Observera att telefonen är bortkopplad medan man är uppkopplad på Internet.)

Alt.2 Dyrast men snabbast, 8 Mb/s och bäst fungerande. (totalt c:a 68 €/mån)

Alt.3 Fungerar som mobiltelefon där bra täckning krävs. Bra ifall man inte vill betala för hela året. Blir dyrt om man senare utökar sina Internet-vanor.

Alt.4 Klart förmånligaste alternativet för åretruntboende. 14,95 €/mån för 1 Mb/s + 99 € installationskostnad. Väljer man 2 Mb/s och betalar i förskott för första året är totala priset endast 305 €. Kan senare utökas till 8 Mb/s hastighet och telefon för fria samtal inom EU.

När Du väl har en bra fungerande Internetuppkoppling så kan Du ”streama” ner TV-program som visats den senaste månaden, ringa gratis till fasta telefoner i stort sett över hela världen, lyssna på alla världens radiostationer och musik från Spotify dygnet runt, sända och ta emot e-post d.v.s. mejla men också skajpa, vojpa, googla, twittra m.m.

Christer Burhagen, januari 2011