CSS Dropdown Menu

Byte till spanskt körkort

 

När det svenska körkortet går ut måste det bytas mot ett spanskt, såvitt man bor stadigvarande i Spanien och därmed är skriven här. Enligt europeiska gemensamma regler kommer man då att få ett som gäller i fem år i taget, om man fyllt 65, annars i tio år.


Första steget är att boka en tid hos det spanska trafikverket, DGT (Dirección General de Tráfico). Bor man i Torrevieja med omnejd, väljer man att göra det i Alicante. Här är nätadressen för bokning:


https://sedeapl.dgt.gob.es/WEB_NCIT_CONSULTA/solicitarCita.faces - välj renovación


Samtidigt kan man ladda ner själva ansökan om byte av körkort. Det kan fyllas i med datorn och sedan skrivas ut för att ha med till DGT. Här är nätadressen:


https://sede.dgt.gob.es/Galerias/tramites-y-multas/modelos-solicitud/03/Mod.03-ES.pdf – välj renovación


Andra steget blir att skaffa sig ett medicinskt lämplighetsintyg. Det kan ske på flera ställen, s.k. Centro de Reconocimiento de Conductores autorizado, förkortat CRC.

I Torreviejas centrum finns en sådan mottagning på calle Pedro Lorca nr 6 III. Även där måste man beställa tid för att få ett lämplighetsintyg för att köra bil. Till mötet skall man ha med sig sitt pass och det gamla körkortet och en kopia av sin residencia. Intyget kostar 40€. Det finns möjlighet att låta en tredje person göra processen hos DGT i ens ställe till en kostnad av ca 100€.


Tredje steget blir att fara till Alicante, försedd med gamla körkortet, pass, kopia av dessa två och ifylld ansökan samt lämplighetsintyget för att uppsöka DGT. Men ännu fattas ett körkortsfoto!
Man bör ha en marginal på en halvtimme, så att man precis mittemot ingången till DGT kan låta fotografera sig på godkänt vis hos den fotograf man annars strax blir hänvisad till. Hemmatagna foton med neutral bakgrund och i rätt storlek godtas inte. Det krävs en talón, som man inte har.


Så infinner man sig på utsatt tid och tar en nummerlapp i automaten. Man klickar in sitt DNI och behöver inte vänta länge förrän nummerlappens kod kommer upp på nummertavlan med anvisning till vilken handläggare man skall gå för att lämna fram ansökan, kopia av pass och gamla körkortet, foto, lämplighetsintyget samt det gamla körkortet i original. Man får ett A5-blad med stämpel och information som gäller som interimstillåtelse att köra bil med en giltighet på tre månader för nu är man ju utan körkort. Avgiften (f.n.24.10€) för det nya körkortet betalas med bankkort hos handläggaren.


Sedan är det bara att vänta ca en månad på att det nya körkortet skall landa i brevlådan!
Visst låter det rätt enkelt bara man ha rätt information och följer anvisningarna steg för steg?Men en del kan gå fel.
För min del uppgavs att jag skulle visa padrón för att få lämplighetsintyget.
Jag uppsökte padrónexpeditionen på calle Unión Musical Torrevejense nr 22 en tidig morgon – de öppnar halv nio. Jag trängde mig fram bland skarorna av köer och allmänt väntande personer för att kunna hämta en nummerlapp. Apparaten var avstängd och till slut fick jag svar på mina frågor till andra med nummerlapp i näven: kom igen i morgon – dagens nummer är slut!

Nästa morgon ännu tidigare var jag på plats i det som visade sig vara nummerlappskön och lyckades få en lapp. Efter nästan fem timmars köande fick jag mitt padrón i två exemplar.

När nu min man också skulle skaffa lämplighetsintyg för nytt körkort hade jag med mig residencia till expeditionen på Pedro Lorca nr 6 och fick veta att det var det rätta!! Padrón var ointressant och sköts åt sidan.

Så många timmars köande i onödan undgicks denna gång med rätt information!Min ansökan hade lämnats in hos DGT den 17 oktober.
Efter att jag väntat i två månader på mitt körkort och kollat varje dag i en ständigt lika tom brevlåda började jag bli misstänksam. Jag skrev ett undrande mail till DGT och fick snabbt svar: körkortsfabriken hade ”misslyckats” med mitt foto och det krävdes ett nytt. Beställ ny tid hos DGT! (Hur länge hade de vetat det utan att meddela mig? Skulle de överhuvud göra det?)
När jag gjorde det blev den nya tiden i början av april!
Nytt uppgivet mail till DGT följdes av ett lika snabbt svar som förut: beställ ny tid på denna adress istället och kom och lämna in nytt foto, som skiljer sig från det tidigare inlämnade. Jag svarade och tackade för god service!
Jag fick ny tid få dagar senare, for till Alicante, tog nytt foto hos samma fotograf, fick nytt interrimsblad med stämpel och fattade posto på nytt vid brevlådan.


Ovanstående kan undvikas genom att det faktiskt går att följa upp sitt ärendes gång på denna adress:


https://sede.dgt.gob.es/es/aplicaciones/servicio-de-conductores-sin-certificado.shtml

 Birgitta Kruckenberg
januari 2019