CSS Dropdown Menu

Tuffare lagar om hemrenoveringar i Spanien

Lagen i Spanien gällande utbyggnationer, ombyggnationer och bostadsrenoveringar är strikt. Man måste ha bygglov från kommunen för alla ändringar man vill göra på sin bostad. Bostadsrenoveringar i Spanien delas in i två olika kategorier:
1. Större ombyggnationer så som att göra en utbyggnation, påbyggnation eller en pool.
2. Mindre ombyggnationer som är allt annat så som att till exempel bygga en balustrad eller sätta upp markiser.
Kommunen ger ut tillståndet och för en större ombyggnation måste du ha en ritning av en arkitekt för att kunna får bygglov.

Om man bygger utan korrekt bygglov, även om byggherren har sagt att han har fått det, så kan man får riva byggnationen eller återställa bostaden i sitt ursprungliga skick om det inte kan legaliseras. Om dina renoveringar skiljer sig från arkitektens ritning kan du också få böter och tvingas ändra dem tills de stämmer överens med det bygglov man har fått.
Det brukade finnas en möjlighet till överseende från dessa regler. När väl fyra år hade gått från det att ombyggnationen färdigställts så var det högst osannolikt att kommunen skulle agera mot bygget. Men nu har en ny lag som kallas "Lotup" (ley de ordenación del territorio, urbanismo y paisaje), blivit godkänd av Regionsstyrelsen.
Denna nya bygglag gäller för Comunidad Valenciana-området och när den träder i kraft så kan du riskera åtal om du har utfört ombyggnationer utan giltigt bygglov under de sista 15 istället för 4 åren.

VERKSTÄLLANDET AV LAGEN I TORREVIEJA
Torreviejas kommun har ökat antalet bygginspektioner under 2014. Förra året öppnade man 500 expedienter och man utfärdade 100 rivningsorder. Till exempel fick 80 personer i ett bostadsområde meddelande om att deras bostäder var under utredning. Böter skickas ut samtidigt som order om att man måste legalisera sitt byggarbete, eller riva det om det inte kan legaliseras.
Kommunen har tillkännagivit att de har skrivit kontrakt med ett rivningsföretag för att utföra rivningar i de fall det inte sker frivilligt. Om du vet att det saknas korrekt bygglov på något av de byggarbeten du har utfört på din bostad så är det hög tid att göra något åt det nu. Det går att ansöka om ett retroaktivt bygglov.

OM DU TÄNKER SÄLJA
Denna nya lag påverkar inte bara dem som kommunen inspekterar. Om du funderar på att sälja din bostad så är det dags att se till att lagfarten är korrekt nu. Potentiella köpare kanske inte ser din bostad som lika attraktiv om de upptäcker att det finns illegala byggnationer gjorda på eller runt den.
Om det finns olikheter i det som står angivet i din lagfart och i själva bostaden så kommer det att upptäckas under köpprocessen. Innan du lägger ut din bostad för försäljning bör du därför direkt kontakta en advokat som kan hjälpa dig att ansöka om ett retroaktivt bygglov.
Så om du gör en fin renovering eller tillbyggnation på din bostad, se då till att på samma gång göra den i enlighet med det som står angivet i lagen.

Informationskälla: Abacoadvisers


April 2018