CSS Dropdown Menu

Uthyrning måste
registreras och beskattas

Hyr du ut ditt hus eller din lägenhet så är du enligt lagen skyldig att anmäla det för registrering. Lagen tillkom 2015 och registrering skall ske hos Generalitat Valencia Servicio Territorial de Turismo. Det är du som är ägare till boendet och hyr ut som gör anmälan. Är det inte du personligen så har du förmodligen en förmedlare som har hand om dina uthyrningsbokningar och som måste göra anmälan för registrering. Lagen om uthyrning tillkom inte bara för skatteintäkter utan också för att skydda hyresgästerna.

Anmälan medför att ditt boende certifieras enligt lagen för god standard som t.ex rätt installerade el- och vattenanslutningar. Oftast får man det vid köp av fastigheten. Har det varit försäljning eller köp så kan det förekomma krav på nya certifikat.

Och självklart har det också stor betydelse för dina grannar i urbanisationen att få veta vem som hyr ut och vem som kan vara din tillfälliga granne för en kort eller längre tid. Det är tryggt att veta vem du möter i trappuppgången eller på andra sidan av din häck. En okänd person varje vecka ger ingen trygghet. Kolla gärna med kommunen där du har ditt boende vilka regler som gäller. Samma när det gäller din urbanisation.

Utöver registreringen tillkommer så klart också andra skyldigheter, nämligen skatten. Den som hyr ut sitt boende är skyldig att betala skatt kvartalsvis. Och det sker den 20:e april, 20:e juli, 20:e oktober och 20:e januari. Under året 2016 sänktes skatten från tidigare 24,75 % till 19% för icke-residenta som har ett permanent boende i ett EU-land. Avdrag för omkostnader får göras. Att inte anmäla sin uthyrning kan bli kostsamt för uthyraren.